Alapvetések

A Magyar Vízitúra Klaszter egyik fontos célja a tudásmegőrzés és tudásátadás. Ez hozzájárulhat a vízi-turizmus fejlődéséhez, a vízbiztonság  és ez által a túrázók számának növekedéséhez egyaránt.
Magyarországon a vízitúrázók száma erősen tendenciát növekvő mutat, köszönhető ez az egyre több támogatott túraprogramnak és annak, hogy megnőtt az igény az egészségtudatos időtöltés iránt. Az újonnan vízre szállók nagyobbik része nem szervezett keretek formájában, kísérettel száll vízre, hanem önállóan, így felmerült az igény egy olyan képesítés megalkotására, mely jogosítványt nem, de tudást ad a vízre szállók kezébe, növelve ezzel vízbiztonságukat és a jó érzéssel vízen eltöltött idő hosszát

A vízi jártassági képesítés nem új keletű, folytak ilyen képzések a múltban, a KLASZTER mindössze újra összeállította és modernizálta a képzés tematikáját.

Nemzetközi kompatibilitás

A KLASZTER Vízi Jártassági tematikája több ponton kapcsolódik és ez által kompatibilis az Euro Paddle Pass képzési rendszerével, így ez könnyen kibővíthető kapcsolható az EPP rendszeréhez.
A Vízi Jártassági Képesítés nagyjából az EPP 1-es szintjének felel meg, kibővítve fontos elméleti és természetjáró témakörökkel

Az Euro Paddle Pass az evezősport kompetencia keretrendszere minden kajak/kenu szakágban 11 nemzeti szövetség részvételével Európa-szerte. Minden National Paddlesport tanúsítási rendszer megfelel a követelményeknek az EPP szabvány egy adott tudományágon belül, és 1-től 5-ig terjed.
Országtagok: Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Írország, Olaszország, Norvégia, Szlovénia, Svédország, Svájc.

A célcsoport és a célok

Egy-két alkalmas elméleti és gyakorlati képzések során olyan magabiztos vízbiztonságot nyújtó tudást átadni a tanfolyamon részt vevők számára, mellyel szervezett kereteken belül, de akár önállóan, családdal is le tudnak bonyolítani egy egyszerűbb vízitúrát, úgy, hogy minden egyes mozdulatuk és döntésük tudatos gondolkodás eredménye, melyhez az alapokat a Vízi Jártassági Képzésből merítettek.
A célcsoport: 14-éves korosztálytól

Letöltések

A vízi jártassági képzés tanterve. A témakörök, modulok kompatibilisek az EPP megfelelő szintjével. A tanterv célja az, hogy útmutatód adjon egy vízi jártassági tanfolyam megtartásához. Ha az oktató és a “hallgatókkal” végigmegy a tanterv témakörein, megfelelő mennyiségű tudást ad át ahhoz, hogy a hallgatók önállóan és biztonságosan vízitúrázhassanak az adott vízterületen.

Segédanyagok. Segítségükkel könnyebben és hatákonyabban fel lehet készülni a tanfolyam lebonyolítására, de nem célzottan a vízi jártassági képzésre készültek, régebbi kiadványok, melyeket a klaszter tagjai közkinccsé tettek. A tananyaglista folyamatosan bővül!