Közel 200 fővel zajlott le az I. MAVITUSZ vízitúra konferencia, melyet Mosonmagyaróváron és Dunaszigeten rendezett meg a Magyar Vízitúra Szövetség az Altív Magyarország és az AÖFK támogatásával. Igazi természetjáró konferencia volt ez, hiszen az érdekes előadások mellett 2 vízitúrára is jutott idő a hétvége során.

Klemencz Henrik – MAVITUSZ elnöke – a nap hoppmestere

2023 március 25-26-én tartotta szövetségünk első konferenciáját, mellyel igen magasra tettük a lécet a jövőre való tekintettel. A maximum 200 főre tervezett konferencia megtelt az utolsó napon és mivel az idő kegyes volt hozzánk, gyakorlatilag telt ház előtt tartotta meg első előadását Révész Máriusz Aktív Magyarországért Felelős Államtitkár, aki egyébként az egész hétvégén a vendégünk volt vízen és szárazföldön egyaránt.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért Felelős Államtitkár

A délelőtt rövid, de érdekes – néhol vicces – szakmai előadásokkal telt, sok újdonság hangzott el, a meghívott előadók mindegyike szakmájának vezető személyisége, így első kézből kaphattunk információkat a SUP és sárkányhajózás világából Márton Károly (SUP magazin főszerkesztő, világbajnok) és Szabó Miklós (DunaiSárkányok Vác elnöke) segítségével, megismerkedtünk egy új egészségmegőrző iskolai mozgalomról az Egymillió Lépés az Iskoládért APP-ról Dr. Grózli Csaba (orvosigazgató, Magyar Szervátültetettek Szövetsége) előadásában.

Dr. Grózli Csaba – Egymillió lépés az iskoládért

A házigazdánk a Part Rendezvényház volt, prémium kiszolgálásban és környezetben töltöttük el a szombati napot! Köszönet a személyzetnek munkáért!

Dallos Sándor (vezetőségi tagunk és a Felső-Tiszai Vízisport Egyesület elnöke) az egészségmegőrzés és vízitúra jótékony együttműködéséről tartotta előadását, Tóth Ákos (szintén vezetőségi tag, Dunai Flotilla Egyesület elnöke) a Vízi Jártassági képzés visszavezetéséről, illetve ennek tervéről tájékoztatta a hallgatóságot. Foki Vilmos (DR-VTSZ alelnök, Szárcsa DSE elnöke) az iskolapadból vitte túrára a gyermekeket az előadásában és Máté Endre (DEPO-Z, Zebegény) pedig a Pannon Kacskaringó – vízitúrás pecsétgyűjtő APP-ra hívta fel mindenki figyelmét, amit aznap a délutáni túrán már élesben ki is próbálhattunk.

Máté Endre DEPO-Z

Élvezetes előadásában Fűzfa Zoltán, szövetségünk szakmai elnöke, a nap egyik főszervezője a vízitúra-vezetők természeti nevelő szerepéről beszélt olyan beleéléssel, hogy szinte a vízparton éreztük magunkat.

Fűzfa Zoltán – MAVITUSZ elnök és Pisztrángkör elnök – főszervező

Az AÖFK részéről Petényi Mirkó kommunikációs igazgató tartotta előadását a marketing fontosságáról, Tóth Tamás (Lajta TE) a Lajta folyón lezajlott fejlesztésekről beszélt és Laposa Tibor (Bringa Mánia Győr) pedig kerékpáron indult vízitúrára, azaz két jármódot kapcsolt össze az előadásában.

Laposa Tibor – BringaMánia

A szakmai előadások után svédasztalos ebéd várta a vizeseket s aki végzett az ebéddel, az egyből vízre is szállhatott a Lajtán. Megkönnyítette ezt az a tény, hogy “pályaszállásunk” volt, hiszen a rendezvénynek helyt adó Part Rendezvényház a Lajta partján fekszik.

A Lajta-túra után ÖKO-mobil Flotta kerékpárokra pattantunk és visszatekertünk a rendezvényházba, ahol kis pihenő után már várt minket a terülj-terülj asztalkám, a svédasztalos vacsora. A csapat jóízűen vacsorázott, beszélgetett és természetesen a nap egyik fő attrakcióját várta, méghozzá a KayakCrazy csapatának Klaudiának és Ricsinek az élménybeszámolóját, melyet tátott szájjal hallgattunk végig – nem ok nélkül

2 fiatal egy-egy kajakkal a Dunán, a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig.

A kayakcrazy csapata tényleg crazy. Feleveztek a Dunán, 4 hónapig tartott, de megérte (azt mondják) Ha érdekelnek a kalandok, katt a gombra…

A beszámoló közel másfél órája elröppent, számtalan kérdéssel és óriási vastapssal zárták a beszámolót a fiatalok. Ez után Hanhouse Band koncertezett, volt egy kis tánc is, nem lehetett panasz a hangulatra.

Vasárnap frissen és üdén érkezett a csapat Dunaszigetre, ahol a Pisztráng Kör egyesület szervezésében tartott Tájevező versenyen vehettek részt az elszánt vízitúrások. A szuper vízreszálló helyet szintén az egyik tagszervezetünk, a Szürke Hód vízitúra biztosította!

A tájevező verseny Fűzfa Zoltán “találmánya”, lényege, hogy a térképen meghatározott pontokat meg kell találni, ott feladatokat kell helyesen megoldani, a hibákért büntetőidő jár. A leggyorsabb és legokosabb nyer…

Közel százan szálltunk vízre, különféle hajónemekben és versengtünk az idővel, tudásunkkal és az elemekkel egyaránt. Szerencsénk volt, mert a szervezés és az idő is hibátlan volt, így igazán jó emlékekkel, hasznos szakmai kapcsolatokkal térhetett mindenki haza a Szigetközből.

Köszönjük a részvételt!

Klemencz Henrik