Alapvetések

Az Etikai Kódex a mindenkor hatályos, a vízi közlekedést érintő törvények és rendeletek betartása és betartatása mellett az íratlan erkölcsi és etikai normák betartására és betartatására ösztönzi a vízitúrázót és a szolgáltatót egyaránt. Az egy időben azonos vízfelületet használók a víz fizikai tulajdonságai miatt állandó kapcsolatban állnak egymással, a különböző hajótípusok eltérő technikai jellemzői miatt ezek a kölcsönhatások zavaróak és akár veszélyesek is lehetnek (például a hullámkeltés, útkeresztezés, egymás mellett való elhaladás, stb.). Ezt a kapcsolatot megszüntetni, a különböző eszközöket egymástól elkülöníteni, a szabadságfok csökkenése nélkül nem lehet. A folyókon és tavakon nincsenek és nem is lehetnek járdaszigetek, fizikailag elválasztott sávok. Nem lehet egy folyószakaszon “autópályát” és “sétálóutcát” is kialakítani, így minden vizet használó jármű egyazon útvonalon, „úton” kell hogy haladjon, folyamatos kölcsönhatásban állva egymással, a vízzel és a vízparti környezettel. A törvények, rendeletek ezen kölcsönhatásokból eredő feszültségeket, esetleges balesetveszélyes helyzetek kialakulását nehezen vagy egyáltalán nem tudják feloldani, megelőzni, ezért szükséges egy széles körben elfogadott etikai normakódex felállítása, megfogalmazása.

Egy vízitúra során a túra szolgáltatója (szervező – vezető) vízitúrázó is.

Vízitúra-Etika a túrázóknak

Legyél nyitott és barátságos! Ha valakivel találkozol a folyón, akkor mosolyogj rá, köszönj neki!

A szemetelés tilos. Amit hozol magaddal, kerüljön a túra végén a megfelelő hulladékgyűjtőbe. Ha a hulladékgyűjtő edény szemmel láthatóan nincs megfelelő gyakorisággal kezelve/ürítve (pl. külterületen található) akkor vidd magaddal a legközelebbi településre és ott dobd ki. A teli szemetesedények vonzzák a vadon élő állatokat.

A vizek partja az ott élő embereknek otthona is, ezt tartsd tiszteletben.

A Te döntésedet ha dohányzol, de ezt úgy tegyed, hogy ez másokat ne zavarjon. Gondoskodj arról, hogy legyen a csikknek szemetes, ne a hajó aljába, és főleg ne a vízbe dobd a csikket!

Ne zavard a természetet, ne törj le, ne szakíts le semmit, ne vigyél haza semmit, csak az élményt és a fotóidat. Legyél csendben vízen és parton egyaránt, az állatokat ne közelítsd, ne ijeszd meg! A tűzrakáshoz kizárólag földön talált gallyakat használj, ne törj és vágj le semmit, a halmozott kivágott fát ne vidd el, az valakié, amiért megdolgozott! A természet egy szentély, viselkedj ennek megfelelően. Kerüld a hangoskodást s mellőzd a különböző hordozható zenelejátszók használatát. Legyen ez igaz a vízre és a partra egyaránt.

Minden partszakaszt, víz melletti stéget tekints magánterületnek! Ha épített környezettel találkozol (kikötő, stég, stb.) és ez nem kihirdetett nyílt kikötőhely, csak a tulajdonos engedélyével szállj ki, pihenj. Ha mindenképpen ott kell megállnod, a lehető legrövidebb idő alatt hagyd el a területet, semmilyen szemetet nem hagyva magad után. Gondolj arra, hogy az a hely a Te kerted vége is lehetne…

Kempingekben, mások által is használt táborozóhelyeken legyél tekintettel a többi vendégre, tartsd be a kemping házirendjét és a kempingezés egyéb írott és íratlan szabályait.

Gondoskodj és győződj meg arról, még a vízre szállás előtt, hogy a felszerelésed szabályos és használható állapotú legyen. Ennek ellenőrzése a Te feladatod, a szabályokat Neked is ismerned kell!

Gondoskodj arról, hogy evezős társaid betartsák a rájuk vonatkozó szabályokat, a felszerelésük megfelelő legyen számukra. Különösen igaz ez a mentőmellény megfelelő viselésére életkortól függetlenül, 14 éves kor alatt kötelezően!

Ha másokat érsz utol a vízen, igyekezz zavarás nélkül előzni, ha látszólag a másik csoport „bajban” van (mentés, borulás, vagy annak elkerülése érdekében végzett művelet) várj türelmesen, ne evezz be közéjük, ne zavard őket. Mentési helyzetbe főleg ne evezz bele!

Horgászokat a lehető legnagyobb ívben kerüld, elhúzódva a horgászkészség irányától. (Legyen ez igaz a parti és a csónakos horgászokra egyaránt) Ha ez nem lehetséges, jelezd. Ha horgászkészséget találsz a vízen úszva, ne közelítsd.

Élővízen fürdeni csak a kijelölt fürdőhelyen állj meg. Ugrálással, fröcsköléssel másokat ne zavarj, a gyerekekre különösen figyelj oda, állíts figyelő „személyzetet” minden esetben.

A kölcsönkért/kapott felszerelésre úgy vigyázz, mintha a sajátod lenne. A mentőmellényekre ne ülj, ne dobáld a sárba, a hajókkal úgy köss ki, hogy ne sérüljenek, az evezőt ne dobáld, ne üsd vele a vizet (sem)

Ha a túrád során azt látod, hogy másokat mentenek, másoknak segítenek, kéretlenül ne avatkozz közbe!

Az alkohol fogyasztása vízitúra közben, a vízen tartózkodás során mindenki számára TILOS. Ittasan se szállj vízre és mindent tegyél meg azért, hogy a környezetedben senki se szálljon ilyen állapotban vízre.

Etika csoportos szervezett túrák vezetőinek/szolgáltatóknak

Minden vízitúra előtt tarts eligazítást a csapat minden tagjának. Mesélj a biztonságról, a szabályokról, a vízterületről. Mutasd be az evezés, vízre szállás és vízen haladás fortélyait, mutasd be az útvonalat és beszélj azokról a veszélyes helyzetekről, melyek az adott vízterületen kialakulhatnak. Térj ki a minimális elsősegély nyújtási és mentési technikákra is.

Minden túravezető és szervező egy kicsit a szakmát is képviseli, ezért a fizikai (vízen, szálláshelyen, településen) és online tevékenységével is tükröznie kell az udvarias, segítőkész és etikus hozzáállását a vízitúrázáshoz és a vízitúrás társaihoz.

Minden általad kiadott felszerelés feleljen meg a szabályzatnak, legyen hibátlan, legyen feliratozva a későbbi keveredések elkerülése végett. Figyelj arra, hogy a felszerelés megfelelő legyen annak, aki használja – méretben és egyéb tulajdonságaiban egyaránt.

Ha természetkárosítást, szabálytalankodást vagy arra utaló jelet látsz, értesítsd az illetékeseket (Vízi rendészet, illetékes VÍZÜGY, illetékes Nemzeti Park)

A szerzett információkat és tapasztalataidat oszd meg másokkal. A tudás közös, az ebből származó haszonból mindenki „gyarapodik”. (Túraleírások, útvonal ismertetők, újdonságok, változások)

Csoportos vízitúra esetén Te vagy a felelős a csoport viselkedéséért is. Ha probléma van, érezd magadénak az erkölcsi felelősséget. A parton is Te vagy a „főnök”, viselkedj példamutatóan és ezt várd el a csoport tagjaitól.

A vízreszálló helyre érkezve a vízi járműveid legyenek egy kupacban, rendezetten elhelyezve, a lehető legkisebb helyfoglalás nélkül. Ha csak rövid időre állsz meg valahol, akkor is figyelj oda, hogy más is kényelmesen elférjen, vízre tudjon szállni. A vízre szállásnál várd ki a sorod, vagy ha kevés hajód van, kérd meg, hogy előre mehess… a tolakodás nem etikus viselkedés.

Gépjárművet/trailert úgy parkold le, hogy azt a területet más is használhassa. Gondolj arra, hogy azon az úton, amin Te megközelítetted a partot, más is ugyan ezt szeretné tenni. Ha lehet, úgy parkolj, hogy a trailerekkel körívben is megfordulhassanak.

A vízijárművek bérbeadása mellé adj tanácsot, információt, térképet is az aktuális vízterületről. Adj oktatást is, ha szükséges. Győződj meg arról, hogy a szolgáltatást igénybe vevő képes kezelni a vízijárművet. Ha segítségre szorul, add meg, ha reménytelen, NE ENGEDD vízre szállni.

Az etikai kódexet betartani nem képes túrázókat zárd ki a túrádról, kempingedből vagy a kölcsönződből.

Mindenki másképp csinálja. Véleményünk lehet, de ne „minősítsük” a konkurenciát (sem), különösen a túrázók előtt.

Mindent amit a túrázóid tesznek, te is teszed. Ha szemetelnek, az a Te szemeted, ha a viselkedésük kivetnivalót hagy maga után, az a Te viselkedésed is! Ezt tartsd szem előtt!

Jó vizet és jó túrát kívánunk mindenkinek!

A Magyar Vízitúra Klaszter ajánlásával