Legyen a Vízitúra

A Magyar Vízitúra Szövetség vízitúrázást népszerűsítő
egész éves eseménysorozata.

Vízitúrás programok

Az egyes eseményekre a szervezőkön keresztül lehet jelentkezni.

*A Magyar Vízitúra Szövetseg az eseményeket csak megjeleníti, a programváltozásokról az egyes helyszíneknél lehet érdeklődni.

This esemény does not have a mappable address.

View Esemény Details
0 Vízitúrás
Ennyien szálltunk vízre
0 Km
Evezett kilométerek

Szervezők

A Magyar Vízitúra Szövetség ajánlásával

Hogyan vágj bele?

Kérdések és válaszok vízitúrázással ismerkedőknek

A vízitúra olyan AKTÍV szabadidős tevékenység, amely során vízi járművel (kajak, kenu, SUP deszka stb.) haladunk a vízen, hogy felfedezzük és élvezzük a természetet és a környezetet. Kiválóan alkalmas csapatépítések, osztálykirándulások, csoportos programok fő tevékenységeként.

Első túrákat érdemes szervezett keretek között, csoportosan megtenni. Szervezett túrákon a túravezető gondoskodik a megfelelő biztonságról, a biztonságos útvonal választástól, hajóbeosztásról, segít az eszköz használatát alapszinten elsajátítani és mindezek mellett a csoport nagy biztonságérzetet nyújt. Segítséget nyújthatnak a hazai túraszervező vállalkozások vízitúrázásra szakosodott egyesületk, klubok is! Ezekről egy lista található az alábbi linken: https://www.magyar-vizitura.hu/vizituras-szolgaltatok/

Kajak túrák
Kenu túrák (több személyes eszközök, kezdők számára javasoljuk ezt kipróbálni először)
SUP túrák (álló evezés)
Sárkányhajós vízitúrák
Csoportos túrák vezetővel vagy anélkül
Hosszabb expedíciók

Az alapvető evezési technikák ismerete és alkalmazása. Ez könnyen megtanulható, eszközönként más technika szükséges az elsajátításhoz
Tudni kell, hogyan kell a vízjárművet biztonságosan irányítani és kezelni.
Alapvető navigációs ismeretek hasznosak lehetnek, főleg, ha egyedül túrázik az ember.
Meg kell tanulni, hogyan kell kezelni a vész- és mentőfelszereléseket.
A vízitúrázóknak tudniuk kell, hogyan kell alkalmazkodni a változó körülményekhez, például a vízálláshoz, az időjáráshoz és a terephez.

Vízálló vagy legalábbis vízlepergető ruházat ajánlott, ami segít szárazon tartani magunkat.
A hőmérséklettől függően lehet, hogy neoprén ruházatot kell viselni, amely segít a test melegen tartásában.
A könnyen száradó és légáteresztő anyagokból készült ruházat kényelmes lehet hosszabb evezések során.
Ne feledkezzünk meg a napvédelemről sem, használjunk napvédő krémet és viseljünk kalapot vagy sapkát.

Magyarországon kb. 3.600 km hosszú folyó és patak, valamint több mint 2000 km hosszúságú víztározó és tó található, amelyek alkalmasak vízitúrázásra, így összesen mintegy 5.600 km evezhető vízfelület áll rendelkezésre a hazai vízitúrázók számára. Azonban érdemes megjegyezni, hogy nem minden vízfelület alkalmas minden típusú vízitúrázásra, és fontos betartani a helyi szabályokat és előírásokat a biztonság és az élővilág védelme érdekében.

Ha semmilyen előképzettséged nincs, az sem probléma. Olyan túrát válassz, melyet kezdők számára (is) hirdetnek, ez a legtöbbször azt jelenti, hogy olyan túrázókat is várnak, akik még sosem voltak vízitúrán. Ilyen programokon biztonságos vízterületeken, stabil hajókkal zajlik a túra és a vízre szállás előtt egy alapos “képzésben” részesültök, amit a vízitúrázók eligazításnak is hívnak. Néhány békésebb vízterület a teljesség igénye nélkül, ahol biztosan találsz ilyen túrát: Szigetközi-ágrendszer, Ráckevei-Soroksári-Duna, Tisza-tó, Túr, Szentendrei-Duna. Ajánlott túraszervezők véleményét, segítségét kérni

Ha érdekel a vízitúrázás és szeretnél belevágni, látogasd meg a www.magyar-vizitura.hu portált, ahol rengeteg hasznos írás és élvezetes élménybeszámoló található.

Minden ami vízitúra!

A vízitúra egy tökéletes aktív kikapcsolódás, mely során
olyan világokat fedezhetsz fel, melyek eddig elérhetetlenek voltak számodra…

Minden ami SUP!

Hírek és újdonságok a SUP világából.

Túrabeszámolók és hírek

A VízenJárók egy félévente megjelenő magazin, amely a magyarországi vízitúrás közösség néhány tagjának írásait, fényképes beszámolóit közli.

A felhasznált képek tulajdonosa az Aktív Magyarország.

Magyar Vízitúra Szövetség © 2023